Kuinka valita uhkapeleihin sopiva luottokortti

Luottokortti on maksukortti, jolla voit kortin omistajana tehdä ostoksia luottoa vastaan. Luotto on myönnetty luottokorttiyhtiön puolesta ja se on nykyään muutakin kuin pelkkä maksuväline. Monet kortit esimerkiksi vakuuttavat kortin käyttäjän ja tämän perheen matkan aikana. Luottokortti voi siis auttaa yllättävissä tilanteissa, mutta sen valintaan kannattaa paneutua huolellisesti.

Luottokortti yhdistetään usein pankkikorttiin, jolloin käyttäjä voi yhdellä kortilla maksaa valintansa mukaan luotolla tai pankkitililtä. Jos summa maksetaan luotolla, veloitetaan se vasta jälkikäteen laskulla, kun taas pankkikortin tapauksessa maksu veloitetaan pankkitililtä välittömästi.

Luottoa maksetaan yleensä käyttäjälle sopivissa kuukausierissä ja luottokortilla on keskimäärin yli kuukauden verran korotonta maksuaikaa. Jos luoton maksaa siis takaisin yhdessä erässä ennen eräpäivää, ei laskulle tule korkoa.

Luotosta puhuttaessa voidaan viitata myös erilaisiin lainoihin, jotka ovat eri asia kuin luottokortti. Esimerkiksi kulutusluotto on vakuudetonta lainaa, jota haetaan yleensä verkosta lainavertailun perusteella. Kulutusluottoon sisältyy lainasumman lisäksi takaisinmaksuaika ja korot sekä muut kustannukset. Kulutusluotosta ja muista lainoista voi lukea lisää osoitteesta lainat.fi.

Luottokortin valintaan vaikuttavat tekijät

Luottokortin hankkiminen on merkittävä päätös, joka tulee tehdä harkitusti ja perusteellisesti. Kortin hankkijan pitää olla henkilö, joka hoitaa raha-asiansa vastuullisesti. Kortin käyttötarpeetkin pitää selvittää perinpohjaisesti, mikä vaikuttaa suoraan luottokortin valintaan.

Valintaperusteisiin vaikuttavat muun muassa luottokortilla tehdyt ostokset ja niiden suuruus. Jos korttia suunnitellaan esimerkiksi pieniin ostoksiin, jotka ovat muutaman sadan euron luokkaa, kannattaa harkita vuosimaksutonta korttia. Maksuton kortti on usein tällaisessa tilanteessa hyödyllisemmäksi vuosimaksullisen korttiin verrattuna.

Suurempiin tarpeisiin saattaa maksullinen luottokortti olla parempi vaihtoehto. Se saattaa toimia paremmin niille, jotka tarvitsevat luottokorttia enemmän ja joilla on suuremmat luottosummat. Vuosimaksu määritellään usein niin, että se on merkittävästi matalampi muihin luottokortin etuihin verrattuna. Vuosimaksullisissa korteissa on myös usein matalampi korkotaso ilmaisiin verrattuna.

Vuosimaksulliset kortit sisältävät yleensä suuren määrän erilaisia etuja, joita maksuttomat kortit eivät tarjoa. Hyötyihin kuuluu usein myös matkavakuutus, joka kattaa usein mukana reissaavat lapset.

Luottomaksun maksaminen

Luottokorttilaskun maksamisen nopeus on yksi luottokortin valintaperusteista. Jos laskun maksaminen onnistuu käy kerralla, ei koroilla ole yhtä suurta painoarvoa. Lisäksi koroille ei kannata antaa liikaa huomiota silloinkaan, jos kortin ylimääräiset edut ovat suhteellisen hyödyllisiä.

Kun luottokorttia valitaan, on yksi tärkeimmistä asioista luottoraja ja sen suuruuden tarve. Luottokorttien luottorajat vaihtelevat paljon ja joissakin se pysyttelee 5000 euron ympärillä ja joissain se voi kavuta 20 000 euroon. Jotkut luotontarjoajat määrittävät luottorajan käyttäjän maksukyvyn perusteella, jolloin luottorajasta tulee henkilökohtainen.

Tärkeintä on kuitenkin kokonaisuus, jossa otetaan huomioon luoton tarve, korot ja kaivatut edut. Ota huomioon myös elämäntilanteesi ja muista harkita tarvittaessa luottokortin säännöllistä kilpailutusta.

Luottokortin ja maksuaikakortin vertailua

Markkinoilla on tarjolla sekä luottokortteja että maksuaikakortteja, joista maksuaikakortti saattaa olla usealle uusi termi. Luottokorttia eikä maksuaikakorttia saa sekoittaa keskenään, koska ne ovat ominaisuuksiltaan kaksi eri asiaa. Molemmat sisältävät erilaisia ominaisuuksia, jotka tulee erottaa toisistaan. Sisältöihin kannattaa tutustua huolellisesti ennen päätöksen tekemistä.

Maksuaikakortin myöntävät sekä korttiyhtiöt että pankki ja sillä voi nostaa rahaa ja maksaa normaalisti verkkokaupoilla. Korttia voi käyttää sekä Suomessa että ulkomailla ja suurin ero luottokorttiin verrattuna on, että maksuaikakortin lasku saadaan kerran kuussa ja se pitää maksaa yhdellä kertaa. Tunnetuimpia maksuaikakortteja on American Express, joka usein sekoitetaan luottokortteihin.

Maksuaikakorttien maksuaika on tavallisesti täysin korotonta, eli sitä voi käyttää huolehtimatta korkokuluja. Niihin asetetaan kuitenkin luottoraja, joka nojautuu kortin omistajan tuloihin. Tässäkin on tärkeää selvittää, että maksukyky kantaa hyvin laskun saapuessa kortin käyttäjälle.